Klik hier om de nieuwsbrief als PDF te downloaden, bijvoorbeeld om te printen
Van de voorzitter
Het jaar 2024 ligt alweer bijna achter ons. We kijken terug op een jaar waarin we gelukkig wederom in staat waren om het dagelijks onderhoud aan Peutjut te laten uitvoeren. Inmiddels heeft onze lokale vertegenwoordiger in Banda Aceh, Salya Rusdi (Adek), een aanstelling in Medan gekregen en kon hij slechts beperkt in Banda Aceh zijn. Daardoor hebben we helaas extra vertraging opgelopen bij de aanbesteding van restauratiewerkzaamheden.
Eind dit jaar is het 20 jaar geleden dat voor de kust van Aceh een zeebeving plaatsvond en de Tsunami ramp zich voltrok. In deze nieuwsbrief staan wij hierbij stil.
Rest mij om u mede namens mijn overige bestuursleden hele fijne Kerstdagen en alvast een gezond 2025 toe te wensen.
Richard Rhemrev.
Tsunami 20 jaar geleden
Nu alweer bijna 20 jaar geleden vond 150 km voor de kust van Aceh op 26 december 2004 een zeer zware zeebeving plaats met als gevolg grote schade in o.a. de stad Banda Aceh.
Maar het ergste gevolg van deze zeebeving kwam 10 minuten daarna, een palmenhoge vloedgolf, een tsunami, rolde Aceh binnen en vaagde tot kilometers landinwaarts alles weg. Deze catastrofe was een van de zwaarste natuurrampen in onze recente geschiedenis. Alleen al in Aceh verloren bijna 200.000 mensen hun leven. De materiële schade was onvoorstelbaar. Peutjut lag min of meer op de grens tot waar de allesvernietigende vloedgolf was gekomen, maar toch was ook op de erebegraafplaats de schade enorm. Uw vicevoorzitter, toen nog in zijn hoedanigheid als Nederlandse defensie vertegenwoordiger in Indonesië, trof Peutjut aan zoals op de foto hierboven is te zien. Gelukkig had onze lokale vertegenwoordiger, Rusdi Sufi, de ramp overleefd. In overleg met de plaatselijke autoriteiten konden wij toen bewerkstelligen dat het puin op Peutjut niet met bulldozers, maar handmatig werd geruimd. Daarmee bleef Peutjut als cultureel erfgoed behouden. In de afgelopen 20 jaar hebben wij ons als stichting ingezet om de schade op Peutjut zoveel mogelijk te herstellen, met dank aan onze donateurs en extra fondsenverstrekkers die dit mogelijk hebben gemaakt.
Naast de Erebegraafplaats is het (grote) Tsunami-museum gebouwd met als spin-off dat bezoekers daarvan ook Peutjut willen zien. We zijn blij dat Peutjut er opnieuw netjes bij ligt en bezoekers trekt, zoals studenten (zie foto hierboven).
Meer bekendheid van Peutjut op Facebook, LinkedIn en Instagram
Om als Stichting Peutjut-Fonds meer naamsbekendheid te krijgen, zijn wij sinds het begin van deze maand ook extra actief geworden op Social Media. Op Facebook, LinkedIn en Instagram zal komend jaar elke zondag een update geplaatst worden over de erebegraafplaats Peutjut. We hopen hiermee jongere belangstellenden te bereiken, maar ook dat onze donateurs de pagina’s gaan volgen en daarmee updates in de toekomst meekrijgen. Hoe meer we met z’n allen deze pagina’s ‘liken’ (voorzien van een opgestoken duim), van een (positief) commentaar voorzien, en/of delen met anderen, des temeer staat Peutjut in de belangstelling en wordt onze groep van belangstellenden steeds groter. Ons uiteindelijke doel is om de trend van een teruglopend donateursbestand om te buigen naar een weer oplopend bestand. In 2026 bestaat onze Stichting Peutjut-Fonds 50 jaar! Het zou mooi zijn wanneer we er dan 50 nieuwe donateurs bij zouden hebben. Zullen we daar met z’n allen hard aan gaan werken?
Donaties en giften
Ook het afgelopen jaar konden we weer op financiële steun rekenen van onze trouwe donateurs. Ook werden we verblijd met giften. Met elkaar zijn we daardoor in staat om samen met Indonesië de Erebegraafplaats Peutjut voor langere tijd in stand te houden. Wederom onze hartelijke dank daarvoor.
Nieuwsbrief per e-mail ontvangen?
Heeft u deze nieuwsbrief toevallig onder ogen gekregen en wilt u ook onze (gratis) nieuwsbrief ontvangen, laat ons dit dan weten door een e-mail te sturen naar: info@peutjut-fonds.nl
Nogmaals hele fijne Kerstdagen en een gezond 2025 toegewenst !